20 Jul 2019 
Center za tehnično podporo » Novice » Ne dovolite, da kiberkriminalci zmotijo vašo zabavo
 Ne dovolite, da kiberkriminalci zmotijo vašo zabavo
Objavil: Datum: 09 Sep 2011 3:39 PM
Podrobnosti Poleg brskanja po spletnih straneh in komuniciranja je igranje spletnih iger najpogostejša aktivnost na spletu – igranje kart, dirkanje z avtomobili ali iskanje pustolovščin. Spletne igre, kot je recimo World of Warcraft, ki zahtevajo plačila, pa so postale tudi resen posel. To pa pomeni, da so zainteresirani tudi kiberkriminalci.

Katere so najpogostejše grožnje, ki smo jim izpostavljeni ob igranju spletnih iger?

Ribarjenje (phishing): Število lažnih spletnih strani za igranje iger neprestano narašča. Nekatere uporabljajo spletne naslove, ki so na las podobni tistim pravim. Nepreviden obiskovalec se lahko na takšnih spletnih straneh okuži z več različnimi vrstami zlonamernih groženj, poleg tega pa lahko nasede še raznim anketam, naročilom ipd. ter kiberkriminalcem tako zaupa tudi svoje osebne podatke, ki lahko privedejo do finančnega glavobola.

Socialna omrežja: Podobno pravilo kot v resničnem življenju velja tudi v socialnih omrežjih – zaupajte samo pravim prijateljem. Obstaja veliko število lažnih Facebook računov, kjer se uporabniki le?teh izdajajo za legitimne izdajatelje računalniških iger. Takim svojih podatkov ne želite izpostavljati.

Okužene igre in programska oprema za goljufanje: Svoj računalnik lahko okužite tudi z nelegalnimi kopijami ali lažnimi računalniškimi igrami saj te izrabljajo vašo igralsko strast. Bodite previdni pri prenosih s spleta, pri e-poštnih priponkah in izmenljivih medijih, kot so USB ključki ipd.

Zlonamerni programi: Trenutno spada trojanski konj Win32/PSW.OnLineGames med najbolj dejavne grožnje na spletu. Gre za družino trojancev, ki se širijo s pomočjo ribarjenja, usmerjenega v igralce računalniških iger. Te grožnje imajo tudi sposobnost beleženja tipkanja (keylogger), pogosto pa vključujejo tudi korenski komplet (rootkit). Na ta način zbirajo informacije o igranju spletnih iger in uporabniške podatke. Ti podatki so kasneje posredovani na oddaljen računalnik napadalcev. Zato je pomembno, da se udeleženci MMORPG (Massively Multi-player Online Role Playing Games), kot sta Lineage in World of Warcraft, zavedajo, kakšne grožnje jim pretijo.

Kako se lahko igralci računalniški iger zaščitijo? Pet nasvetov:

Uporabljajte posodobljen protivirusni program in protivohunsko zaščito ter požarni zid: ESET Smart Security 5 in ESET NOD32 Antivirus 5 nudita poseben Način za igranje, ki program samodejno preklopi v tihi način in tako hrani pri sistemskih sredstvih, da se lahko igralci osredotočijo na igranje brez motenj. Verzija 5 je zaenkrat še v razvojni fazi, programa pa lahko preizkusite brezplačno.

Vedno uporabljajte različna gesla za dostop do različnih računov in storitev, uporabljajte močna gesla!

Spletne naslove vtipkajte v naslovno vrstico sami ali pa do njih dostopajte iz zavihka Priljubljeni v brskalniku – tako se boste izognili lažnim spletnih stranem, ki se lahko pojavijo v iskalnikih.

Svoje podatke na računalniku ali v oblaku zaščitite z geslom.

Ne uporabljajte nelegalnih kopij programske opreme, saj lahko te vključujejo zlonamerno kodo.

“Odlično delovanje in nobenega vpliva na kakovost igre: to sta dve glavni zahtevi, ki vplivata na izbiro AV zaščite. Kot e-športni profesionalec lahko povem, da lahko vsaka distrakcija pri igranju drago stane, zato zaupam ESETu,” je povedal Nemec Marcel „k1llsen“ Paul, eden od najboljših v igralčarski ligi ESC. In k1llsen ni edini. Po raziskavi Steam Hardware & Software Survey je ESET številka ena med plačljivimi protivirusnimi rešitvami. Platforma Steam, ki jo razvijajo pri Valve, ima že 30 milijonov uporabnikov. ESET je bil z 8,81 % med vsemi protivirusnimi rešitvami drugi najpogostejši, med plačljivimi produkti pa je zasedel prvo mesto. Nazaj
 Prijava [Pozabljeno geslo] 
E-naslov:
Geslo:
Zapomni si me:
 
 Iskanje
 Možnosti novic
Domov | Registracija | Oddaj zahtevek | Baza znanja | Novice | Prenosi
Jezik:

 HelpDesk software eSupport v3.70.02