18 Jul 2019 
Center za tehnično podporo » Baza znanja » ESET Smart Security Premium » Delovanje ESET Smart Security Osebnega požarnega zidu in interakcija uporabnika
 Delovanje ESET Smart Security Osebnega požarnega zidu in interakcija uporabnika
Članek Osebni požarni zid je naprava, ki se obnaša kot gonilnik omrežnega prometa ter nadzoruje komunikacije v lokalnem omrežju ali internetu. Z uporabo predefiniranih pravil požarni zid analizira komunikacije in se nato odloči ali bi komunikacijo vzpostavil ali ne. Najosnovnejša funkcija požarnega zidu je zaščita zasebnih omrežij ali računalnikov pred vdori zunanjih morebitno nevarnih omrežij ali računalnikov.

Na izbiro je pet ločenih načinov filtriranja požarnega zidu, ki so razdeljeni glede na želeno raven omejitve. Za spreminjanje delovanja vašega požarnega zidu izberite želen način filtriranja. V primeru, da želite zamenjati način filtriranja, sledite spodnjim navodilom:

1. Odprite glavno okno programa s klikom na ikono v obvestilni vrstici Windows ali s klikom na Start - Vsi programi (All Programs) - ESET - ESET Smart Security.

2. Izberite Napredni način (Advanced mode) (v levem spodnjem kotu izberite možnost  Standardni način Spremeni...(Standard mode Change...) ali pritisnite tipki CTRL + M).

3. Izberite Nastavitve (Setup) - Osebni požarni zid (Personal firewall) in nato izberite Dodatne nastavitve za osebni požarni zid... (Advanced Personal firewall setup...) na dnu glavnega programskega okna.4. Pojavilo se bo okno naprednih nastavitev. Iz spustnega menija Način filtriranja (Filtering Mode) na desni strani, izberite želen način filtriranja in izberite V redu (OK).Spodaj si lahko preberete opis vsakega načina.

Samodejni način (Automatic mode)

V Samodejnem načinu so omrežne komunikacije samodejno nadzorovane z nastavitvami, ki jih določi uporabnik. Po vzpostavitvi povezave z določenim omrežjem se uporabnik odloči ali je to zaupanja vredno območje. Komunikacija v zaupanja vrednem območju poteka v obe smeri neomejeno. Komunikacije znotraj omejenega območja (internetna komunikacija) so dovoljene le za aplikacije, ki vzpostavljajo izhodne povezave. Takšne aplikacije so določene kot zaupanja vredne tudi za vhodne povezave. Ta način ne potrebuje uporabnikove interakcije (razen ko se ta priključuje na novo omrežje).

Torej, da povzamemo, Samodejni način ne uporablja v naprej določenih pravil temveč samodejno analizira komunikacije. Aplikacije lahko vzpostavijo izhodne povezave. Aplikacije, ki vzpostavljajo izhodne povezave, so določene kot zaupanja vredne tudi za vhodne povezave.

Samodejni način z izjemami (pravila določi uporabnik) (Automatic mode with exceptions (user-defined rules))

Kot dodatek Samodejnemu načinu, vam omogoča dodajanje pravil po meri.

Interaktivni način (Interactive mode)

V Interaktivnem načinu se omrežne komunikacije upravljajo glede na vnaprej določena pravila. V primeru, da ni obstoječega pravila za določeno povezavo, bo uporabnik z pogovornim oknom pozvan da dovoli ali zavrne povezavo. Po določenem času bo uporabnik ustvaril skupino pravil, ki ustrezajo njegovim potrebam. Pri izbiri tega načina za poslovno okolje bodite previdni, saj mogoče določeni uporabniki ne bodo upoštevali redno pojavljajoče pogovorno okno in bodo dovoljevali vse povezave.

Način glede na pravilnik (Policy-based mode)

V Načinu glede na pravilnik se omrežne komunikacije upravljalo glede na pravila, ki jih je določil skrbnik. V primeru, da ni obstoječih pravil, bodo vse povezave samodejno blokirane in uporabnik o tem ne bo obveščen. Priporočamo vam, da izberete Način glede na pravilnik le če ste skrbnik in nameravate nadzorovati omrežne komunikacije. Vedeti morate tudi katere aplikacije naj bi bile omogočene in katere onemogočene.

Način za učenje (Learning  mode)

Dovoljuje vse dejavnosti in samodejno ustvarja in shranjuje pravila glede na uporabnikovo vedenje; ta način je primeren le za začetno namestitev Osebnega požarnega zidu. Ni potrebna interakcija uporabnika. Način za učenje ni varen. Uporabljal naj bi se le dokler niso določena vsa pravila za zahtevane komunikacije. Nato bi bilo Osebni požarni zid potrebno nastaviti na Samodejni način z izjemami ali na Način glede na pravilnik.

Opozorilo: Način za učenje naj bi uporabljal le izkušen uporabnik v nadzorovanem okolju, saj ta način ne potrebuje uporabnikovega dovoljenja za izdelavo trajnih pravil in lahko izpostavi vaš računalnik povečanemu tveganju.Podrobnosti o članku
Referenčna številka članka: 186
Ustvarjeno: 13 May 2010 11:25 AM

 Nazaj
 Prijava [Pozabljeno geslo] 
E-naslov:
Geslo:
Zapomni si me:
 
 Iskanje
 Možnosti članka
Domov | Registracija | Oddaj zahtevek | Baza znanja | Novice | Prenosi
Jezik:

 HelpDesk software eSupport v3.70.02