18 Jul 2019 
Center za tehnično podporo » Baza znanja » ESET Smart Security Premium » Kaj lahko naredim, da zmanjšam možnost zlonamernega napada?
 Kaj lahko naredim, da zmanjšam možnost zlonamernega napada?
Članek Čeprav ni mogoče, da bi katerikoli protivirusni sistem lahko v celoti odstranil tveganja, ki jih lahko povzročijo vdori in napadi, je pa možno občutno zmanjšati tveganja za okužbo in sicer tako, da se držite nekaterih preprostih strategij. Upoštevanje teh strategij skupaj z zaščito, ki jo pričakujete od vaše ESET varnostne rešitve vam bo pomagalo ohraniti vaše podatke varne. V redkih primerih se lahko zgodi, da boste okuženi z zlonamerno programsko opremo, katere vaša ESET varnostna rešitev ne bo uspela odstraniti. V takem primeru, vam bodo z veseljem pomagali v naši tehnični podpori. Zahtevek za podporo oddajte tukaj.

Zaščitite se z vašo ESET varnostno rešitvijo:

• Naj bo vaša zbirka virusnih definicij posodobljena. Strokovnjaki v ESET laboratoriju analizirajo internetne grožnje in pripravijo ter objavijo posodobitve, z namenom izboljšanja stopnje zaščite za uporabnike protivirusnega programa. Privzeto je, da vaša ESET varnostna rešitev posodobi zbirko virusnih definicij vsako uro. Te posodobitve omogočijo hitro zaznavo novih groženj in ohranjajo vaš računalnik dobro zaščiten.

o Za prejemanje najnovejših posodobitev zbirke virusnih definicij morate imeti veljavno licenco za ESET varnostno rešitev. ESET ikona poleg sistemske ure bo spremenil barvo v rumeno 10 dni pred potekom vaše licence – opomnik za obnovitev licence.

o V primeru, da vas skrbi ali se vaša ESET varnostna rešitev pravilno posodablja in bi želeli izvedeti kje se preveri ali se pravilno posodablja in kaj storiti, v primeru, da se ne, kliknite tukaj

o V primeru, da uporabljate klicno internetno povezavo in želite nastaviti samodejne posodobitve, da se zaženejo le, ko je delujoča internetna povezava, kliknite tukaj.

o Določite lahko tudi, da se samodejne posodobitve zaženejo v intervalu različnem od 60 minut. Za navodila kliknite tukaj.

• Uporabljajte požarni zid (firewall). Poleg omogočenja požarnega zidu v operacijskem sistemu Windows vam svetujemo, da namestite in uporabljate tudi svoj požarni zid. ESET Smart Security vključuje Osebni požarni zid, ki varuje vaše odhodne in prihajajoče povezave.

• Ohranite vključeno sprotno zaščito datotečnega sistema. Privzeta nastavitev je, da se sprotna zaščita datotečnega sistema zažene ob zagonu sistema in zagotavlja neprekinjeno pregledovanje medijev vseh vrst. Datoteke so ponovno pregledane takoj ko je zbirka virusnih definicij posodobljena. V primeru, da izključite sprotno zaščito datotečnega sistema, se bo ESET ikona ob sistemski uri spremenila v rdečo in vas obvestila, da največja možna zaščita ni zagotovljena. Ponovno jo lahko vključite v glavnem programskem oknu (v naprednem načinu prikaza) s klikom na Nastavitve (Setup) - Protivirusna zaščita (Antivirus and antispyware protection) - Sprotna zaščita datotečnega sistema (Real-time file system protection) - Omogoči (Enable). Za več informacij o izključevanju določenih datotek iz Sprotnega pregledovanja datotek brez izključevanja celotnega modula, kliknite tukaj.     

• Pametno je vedeti, kaj vaše stanje zaščite pomeni. ESET ikona poleg sistemske ure bo ostala zelena dokler bo zagotovljena največja možna zaščita. V primeru, da ikona postane rumena največja možna zaščita mogoče ni zagotovljena, če pa se ikona spremeni v rdečo največja možna zaščita ni zagotovljena. Za podrobnejše informacije o pomenu posamezne barve, kliknite tukaj.

• Redno sprožite Pregledovanje računalnika na zahtevo. Kot dodatek sprotni zaščiti datotečnega sistema vaša ESET varnostna rešitev ponuja tudi Pregledovalnik na zahtevo. Zagon pregleda računalnika na zahtevo je osnovni element vaše varnostne rutine, predvsem če ste uporabnik z visokim tveganjem ali če sumite, da je vaš računalnik okužen. Pregled računalnika na zahtevo bo zaznal grožnje, ki so bile prisotne pred namestitvijo vaše ESET varnostne rešitve. Morebitno škodljive datoteke, ki so v mirovanju in niso bile zaznane pred posodobitvijo zbirke virusnih definicij in okužbe, ki so najverjetneje pojavile medtem, ko je bila sprotna zaščita datotečnega sistema onemogočena.

o Za navodila kako zagnati Pregledovalnik na zahtevo, kliknite tukaj.

o V primeru, da želite navodila za nastavitev samodejnega pregledovanja računalnika, kliknite tukaj.

• Izobrazite se. Najboljši način s katerim se izognemo napadu je, da se izobrazimo o metodah, ki jih uporabljajo avtorji zlonamerne kode. Bolje kot ste na tem področju izobraženi, manjša je verjetnost, da boste postali žrtev takšnih napadov.  

Brskajte varno:

• Izbirajte varna gesla.

• Zavarujte vaša gesla. Svojih gesel ne posredujte nikomur ne hranite jih zapisane na enostavno dostopnih mestih.

• Zaščitite se pred ribarjenjem in neželeno pošto. Ne odpirajte e-poštnih sporočil, ki vam jih pošiljajo neznani pošiljatelji. Vse priponke preglejte preden jih prenesete ali odprete.  Pomembnih podatkov ne posredujte v e-poštnih sporočilih neznanim prejemnikom ne da bi se pozanimali o njihovi verodostojnosti. Večina verodostojnih finančnih institucij ne bo zahtevala posredovanja osebnih podatkov po elektronski pošti. Modul proti neželeni pošti lahko pomaga pri filtriranju neželenih in ribarskih sporočil. Pošljete nam lahko e-poštna sporočila, katera sumite da so namenjena kraji vaših osebnih podatkov. Pošljite nam jih kot primerke ribarskih sporočil. Več o tem kako to storiti, si lahko preberete v članku Kako prijavim ribarska (phishing) e-poštna sporočila. Ne odgovarjajte na sporočila za katera sumite, da so neželena pošta. To bi vas le dodatno izpostavilo prejemanju neželene pošte ali drugim škodljivim napadom.

• Uporabite program za preprečevanje pojavnih oken (pop-up blocker). Čeprav niso vsa pojavna okna škodljiva, so lahko del ribarske prevare ali pa vrata za prenos virusa. V primeru, da želite pojavno okno zapreti s klikom nanj, lahko ta vaš klik povzroči namestitev grožnje. Pojavna okna lahko zaprete s kombinacijo tipk Alt + F4 ali z uporabo Upravitelja opravil (Task Manager). V primeru, da želite izvedeti več o programih za preprečevanje pojavnih oken ali o tem kako se jih nastavi v določenem brskalniku, kliknite na eno izmed spodnjih povezav:

Microsoft Internet Explorer

Mozilla Firefox

• Onemogočite dostop do sumljivih spletnih strani. Onemogočenje dostopa do sumljivih spletnih strani je posebej uporabno v primeru, da se na internet povezuje več uporabnikov. Protivirusni modul ESET Smart Security in ESET NOD32 Antivirus omogoča onemogočenje določenih spletnih strani ali celotnih domen. Kliknite tukaj za navodila. Onemogočite lahko dostop do večine spletnih strani in omogočite dostop le do nekaterih zaupanja vrednih spletnih mest. Kliknite tukaj za navodila.

• Bodite previdni s priponkami. Ne odpirajte priponk, ki vam jih pošiljajo neznani pošiljatelji. Priponke preglejte s protivirusnim programom preden jih prenesete.

• Otroke poučite o varni uporabi interneta. V primeru, da imate otroke se z njimi pogovorite o varnem internetnem brskanju. S pomočjo zgornjih povezav lahko tudi onemogočite dostop do sumljivih spletnih strani.

• Ne prenašajte ali nameščajte programov ali datotek iz neznanih povezav. Bodite posebej pozorni na prenose, za katere sumite, da niso to kar naj bi bili. V primeru da uporabljate programsko opremo za peer-to-peer (P2P) izmenjavo datotek, bodite pozorni kje oz. pri kom to programsko opremo prenesete. Programov ne prenašajte z neznanih ali sumljivih spletnih strani. Preden datoteke prenesete ali namestite na vaš računalnik jih preglejte s protivirusnim programom.

Naj bo vaš računalnik zaščiten:

• Ustvarite varnostno kopijo pomembnih podatkov. Pisci zlonamerne kode se običajno ne ozirajo na uporabnikove potrebe. Poleg tega delovanje zlonamernih programov pogosto povzroči napačno delovanje operacijskega sistema in namerno poškodovanje pomembnih podatkov. Pomembno je sprotno ustvarjanje varnostnih kopij pomembnih in občutljivih podatkov na zunanje medije, kot so DVD-ji ali zunanji trdi diski. Takšna previdnost vam bo olajšala in pohitrila povrnitev vaših podatkov v primeru odpovedi sistema.

• Ne spreminjajte privzetih nastavitev, razen v primeru, da ste izkušeni uporabnik. Prepričajte se o posledicah spreminjanja nastavitve, preden nastavitev spremenite. Spreminjanje določenih sistemskih nastavitev lahko vaš računalnik izpostavi tveganju. Spreminjanje ni priporočljivo, razen v primeru, da ste v celoti obveščeni o morebitnih posledicah.

• Prenašajte varnostne popravke. Avtorji škodljive kode poskušajo izkoristiti različne ranljivosti sistema, da bi povečali učinkovitost širjenja škodljive kode. Posledično podjetja, ki proizvajajo programsko opremo, natančno pregledujejo svoje aplikacije in iščejo nove ranljivosti,  saj le tako lahko redno izdajajo varnostne popravke, ki odpravijo morebitne grožnje. Pomembno je, da se varnostne popravke prenese takoj ko so izdani. V primeru, da uporabljate operacijski sistem Windows, si lahko več o Micorsoftovih samodejnih posodobitvah (kako vključiti samodejne posodobitve in ohraniti vaš operacijski sistem posodobljen) preberete na Microsoftovi spletni strani: http://www.microsoft.com/protect/computer/basics/updates.mspx.
Najnovejše posodobitve lahko prenesete tudi s spletne strani: http://windowsupdate.microsoft.com.


Podrobnosti o članku
Referenčna številka članka: 173
Ustvarjeno: 28 Apr 2010 10:06 AM

 Nazaj
 Prijava [Pozabljeno geslo] 
E-naslov:
Geslo:
Zapomni si me:
 
 Iskanje
 Možnosti članka
Domov | Registracija | Oddaj zahtevek | Baza znanja | Novice | Prenosi
Jezik:

 HelpDesk software eSupport v3.70.02