18 Jul 2019 
Center za tehnično podporo » Baza znanja » ESET Smart Security Premium » ESET varnostna rešitev je zaznala virus vendar ga ne more očistiti ali izbrisati
 ESET varnostna rešitev je zaznala virus vendar ga ne more očistiti ali izbrisati
Članek
V primeru, da vaša ESET varnostna rešitev zazna grožnjo na vašem računalniku, sledite spodnjim navodilom:

1. Posodobite vašo ESET varnostno rešitev.

Privzeto je, da ESET varnostne rešitve preverjajo za posodobitve zbirke virusnih definicij vsakih 60 minut. Pri posodobitvenem stanju bi moralo pisati: Zbirka virusnih definicij je posodobljena (Virus signature database is up to date) (Uspešno posodobitev lahko preverite tudi tako, da preverite čas in datum, ko je bila opravljena Zadnja uspešna posodobitev (Last successful update)). Za več informacij o posodabljanju vaše ESET varnostne rešitve, kliknite tukaj.

2. Posodobite vaš operacijski sistem.

Avtorji zlonamerne kode poskušajo izkoristiti različne ranljivosti sistema z namenom povečevanja učinkovitosti širjenja zlonamerne kode. Zato razvijalci programske opreme natančno iščejo nove ranljivosti v njihovih aplikacijah, da bi lahko redno izdajali varnostne posodobitve, ki bi odpravile morebitne grožnje. Pomembno je, da prenesete varnostne posodobitve takoj ko so izdane. V primeru, da uporabljate operacijski sistem Windows, si preberite več o Microsoft-ovih samodejnih posodobitvah, o tem, kako se omogoči samodejne posodobitve ter kako nadgrajevati vaš operacijski sistem. Vse to si lahko preberete na Microsoft-ovi spletni strani: http://www.microsoft.com/protect/computer/basics/updates.mspx.

Najnovejše posodobitve si lahko neposredno prenesete tudi s spletne strani: http://windowsupdate.microsoft.com.

3. Zaženite pregled računalnika na zahtevo.

V primeru, da sumite, da je vaš računalnik okužen (počasno ali neobičajno delovanje) opravite pregled računalnika na zahtevo. Navodila kako opraviti pregled računalnika na zahtevo kliknite se nahajajo na spodnji povezavi:

Kako zaženem preiskovanje na zahtevo?

4. Kontaktirajte tehnično podporo.

V primeru, da je vaš računalnik še vedno okužen ali da vaša ESET varnostna rešitev ne uspe odstraniti okuženih datotek, oddajte zahtevek za tehnično pomoč.Vaša ESET varnostna rešitev med pregledovanjem na zahtevo in sprotnim pregledovanjem morda ne bo uspela odstraniti določenih okuženih datotek ali drugih groženj zaradi sledečih okoliščin:


1. Okuženo datoteko uporablja drug program ali je zaklenjena v spominu.

V tem primeru pustite, da se pregledovanje zaključi ter ga nato ponovite v varnem načinu zagona.

2. Okužba je bila zaznana v poškodovani ali z geslom zaščiteni arhivski datoteki.

ESET varnostne rešitve ne morejo ukrepati pri datotekah, ki so shranjene v poškodovanih ali z geslom zaščitenih arhivih (arhivska datoteka je običajno namenjena zadrževanju drugih datotek v stisnjeni obliki z namenom prihranitve prostora; arhivi imajo običajno sledeče pripone .cab, .rar, .zip, itd.). Da bi odstranili grožnjo lahko opravite eno od sledečega:

o Arhivsko datoteko izbrišite le v primeru, da vsebuje virus ali datoteke, ki jih ne potrebujete.

o Iz arhiva izvlecite le čiste datoteke, nato arhiv izbrišite ter ustvarite novega, ki bo vseboval le čiste datoteke.

o Za brisanje okuženih datotek v arhivu uporabite primeren program za arhiviranje (PKZIP ali WinZip za .zip datoteke, WinRAR za .rar datoteke, LHARC za .lzh datoteke, itd.). V primeru, da ste arhiv prenesli ali prejeli od nekoga drugega, to osebo obvestite, da ste v tej datoteki našli virus in ji svetujte naj pregleda svoj računalnik.

3. Virus je bil zaznan v .dbx datoteki programa Microsoft Outlook Express.

Microsoft ni objavil tehnične specifikacije (osnovne strukture) .dbx datoteke, to je format, ki ga Outlook Express uporablja za shranjevanje sporočil. Posledično lahko le Outlook Express varno upravlja z .dbx datotekami. V primeru, da najdete virus v .dbx datoteki, odprite .dbx datoteko v Outlook Express, poiščite sporočilo z virusom in ga ročno izbrišite. Prosimo vas, da vse morebitno okužene datoteke pošljete na e-poštni naslov: samples@eset.sk. Navodila za pošiljanje vzorcev se nahajajo tukaj.

Da bi preprečili Outlook Express-u prenašanje virusa, ko pridobiva pošto s strani vašega ponudnika spletnih storitev, omogočite zaščito e-pošte v vaši ESET varnostni rešitvi.

4. Virus je bil zaznan v .exe ali .dll datoteki, ki je bila arhivirana z UPX.

UPX je program namenjen 'stiskanju' izvršnih datotek, ki pa omogoča, da se te datoteke še vedno izvršujejo in sicer tako, da jih razširi v spomin in potem iz tam izvršuje programsko kodo. ESET varnostne rešitve lahko pregledujejo datoteke znotraj različnih UPX paketov, vendar pa mogoče ne bodo uspele iz teh datotek odstraniti viruse.

V primeru, da najdete UPX paket datotek, iz katerega vaša ESET varnostna rešitev ne uspe odstraniti virusa, vas prosimo, da nam pošljete kopijo datoteke na e-poštni naslov samples@eset.sk. V primeru, da želite s pomočjo Windows Explorer-ja videti in ročno odstraniti datoteko iz trdega diska boste morali omogočiti Javascript.

5. Vaš računalnik je bil okužen pred namestitvijo vaše ESET varnostne rešitve.

Vaša ESET varnostna rešitev mogoče ne bo uspela odstraniti virusa ali druge grožnje, ki je bila prisotna že pred namestitvijo vaše ESET varnostne rešitve. Medtem ko vas vaša ESET varnostna rešitev ščiti pred morebitnimi grožnjami po namestitvi, bo mogoče potrebno virus, ki je bil že predhodno prisoten, odstraniti ročno. Prosimo vas, da nam morebitno okužene datoteke pošljete na samples@eset.sk.Podrobnosti o članku
Referenčna številka članka: 171
Ustvarjeno: 07 Apr 2010 2:30 PM

 Nazaj
 Prijava [Pozabljeno geslo] 
E-naslov:
Geslo:
Zapomni si me:
 
 Iskanje
 Možnosti članka
Domov | Registracija | Oddaj zahtevek | Baza znanja | Novice | Prenosi
Jezik:

 HelpDesk software eSupport v3.70.02